Det diskuteres livligt i øjeblikket, om bøsser og lesbiske skal have ret til at blive viet i kirken. Selv er jeg gift med min mand - eller som det egentligt hedder: har indgået registreret partnerskab med min partner - på rådhuset, og det lever jeg ganske fint med. Det var en fin dag og en fin ceremoni, men bevares, det er da et underligt begreb, dette registreret partnerskab, når man tænker over det. Det gør jeg så ikke så tit. Finn er min mand. Basta! Men ja, tiden må være løbet fra forskelsbehandlingen, og det er på høje tid at indføre et vielsesritual, hvor de viede ikke føler sig som andenrangs.
Jeg kan dog ikke rigtig løsrive mig fra den tanke, at langt de fleste af de par, der idag bliver viet i kirken, ikke gør det fordi de er syndeligt troende eller på nogen måde føler sig forbundne med den kirke, de bliver gift i. Langt de fleste sætter jo aldrig deres ben i kirken, og det er de da i deres gode ret til, men når de så skal giftes, skal det Guddødeme foregå i kirken, for det er jo så romantisk! Kirkerummet bliver altså anvendt som kulisse ved folks fester, ligesom det er tilfældet, når folk skal have deres børn navngivet. Jo, så skal det da også være rigtig barnedåb henne i kirken, men, hører man så: altså... kunne præsten dog ikke lade være med at tale så meget om Gud, når nu vi er kommet og gerne vil hurtigt hjem og holde fest? Behøver prædikenen virkelig være så lang, og kunne de ikke i det mindste tale om noget festligt, når nu vi er her med vores yndige lille præmieyngel og gerne skal have det lidt rart? Mange forældre er begyndt at efterspørge en rask lille, festlig dåb om lørdagen, så man slipper for at skulle sidde med til en hel, lang søndagsmesse.
De overser, at meningen med dåben - ud over at navngive barnet, faktisk er at indlemme ungen i menigheden. Få ungen navngivet borgerligt, for Helvede! Hvis I vil have ungen døbt i kirken, må I sgu kunne sige ja til hele pakken. Det andet er noget hykleri!
Jeg tænker tit, at præster idag må føle sig som en underlig slags toastmastere ved folks familiefester mere end egentlige forkyndere af evangelierne. De må i hvert fald tit stå med en mærkelig smag i munden. Nu er jeg ikke selv voldsomt hellig, men jeg anerkender, at præsterne er der for at udbrede den kristne tro, hvad det så end måtte indebære - og her er der jo som bekendt rig mulighed for fortolkning - al den stund, at bibelen jo er så fyldt af modsætninger, som den jo er. Men jeg nyder og sætter pris på af og til at høre en virkelig god og inspireret - og inspirerende - prædiken. Og jeg holder af at synge med på salmerne, når jeg er der og af at grunde over, hvad der mon ligger i de tekster, der bliver læst op. Med andre ord - når jeg engang imellem indfinder mig, er det for at deltage og for at undres og forundres.
Så altså; jeg anerkender, at der vitterlig må være folk også i den homseksuelle verden, for hvem, det vitterlig ville have mening og indhold at blive viet i kirken. Og den mulighed synes jeg da, de skal have - når nu de andre har det. Jeg synes ikke, den enkelte præst skal tvinges til at foretage vielser af homoer - ikke af hensyn til præsten, men af hensyn til parret, som skal kunne føle sig tryg ved, at den person, der vier dem, vitterlig også respekterer dem som par. Men jeg kan ikke lade være med at stille spørgsmålet:
Hvorfor SKAL en ordning som ægteskabet, som ret beset er et verdsligt anliggende for at sikre hinanden, foregå i en kirke? Hvis det bare er for at få en yndig kulisse, så er det sgu noget fis! I Frankrig skal man, for at et ægteskab er gyldigt, indgå ægteskab på rådhuset. Ceremonien i kirken er udelukkende en velsignelse af parrets ønske om at være par. Det kunne man også indføre her. Det ville være mere reelt. Både for homoer og for heteroer! Men hvis man vil holde fast i, at ægteskab indgået i kirken er lovgyldigt, bør denne ret gælde også for os "på den forkerte side". Og så skal ægteskabsritualerne både på rådhus og i kirke udformes, så vi bliver gift og ikke registreret.
Og ja, i Bibelen kan man finde nogle få steder, hvor homoseksualitet bliver fordømt. Men Bibelen er menneskers ord om Gud, og ikke Guds ord. Og de skal læses i den historiske og samfundsmæssige kontekst, hvori de er skrevet. Læser man Bibelen med de briller på, er der masser af inspiration og guldkorn at hente. Og masser af gammelt vrøvl. Tænk selv, for Fanden!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar